|GR

Έκτακτα μέτρα κατά του COVID-19

Εξαιτίας της εξάπλωσης του Κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκδόθηκε μια σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, στόχος των οποίων είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. Μεταξύ αυτών, θεσπίστηκαν επίσης μέτρα τα οποία στοχεύουν στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που υφίσταται. Οι τομείς στους οποίους επήλθαν οι κυριότερες τροποποιήσεις είναι οι ακόλουθοι:

 Εργασία

  • Μέχρι τις 10.04.2020 αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόλησή τους, στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Κάθε τέτοια αλλαγή ή τροποποίηση, για το διάστημα αυτό, θα καταχωρείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου, από το μήνα που παρασχέθηκε η εργασία, μήνα.
  • Κατά το ίδιο διάστημα, οι εργοδότες μπορούν να αποφασίζουν να επιβάλλουν το σύστημα της εργασίας εξ αποστάσεως.
  • Κατά το ίδιο διάστημα, οι γονείς εργαζόμενοι (υπό τον όρο ο άλλος γονέας να είναι επίσης εργαζόμενος και υγιής) δικαιούνται ειδική άδεια σκοπού, λόγω της αναστολής λειτουργίας των ελληνικών σχολείων, για όσο διάστημα αυτά παραμένουν κλειστά. Αυτή η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 ημερών, με προϋπόθεση ο εργαζόμενος να χρησιμοποιεί μία ημέρα από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού. Τα 2/3 αυτής της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη και το άλλο 1/3 καλύπτεται από το Κράτος.
  • Οι προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών – επιχειρήσεων για τους εργαζομένους τους που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, παρατείνονται κατόπιν υπουργικής απόφασης. Η παράταση αυτή δεν επιβαρύνεται με τόκους ή προσαυξήσεις.
  • Απασχολούμενοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει παύσει προσωρινά υπόκεινται σε προστατευτικά μέτρα που περιλαμβάνουν οικονομική στήριξη, αποζημίωση ειδικού σκοπού, ασφαλιστική κάλυψη έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης, όπως υπουργική απόφαση καθορίζει.

 

Φορολογία

Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, δύναται, κατόπιν υπουργικής απόφασης, να καθορίζεται:

  • παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές).
  • παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
  • παράταση της προθεσμίας καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Οι παρατάσεις αυτές δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ