GR       |

Με την υπ’ αριθμ. 5186/2024 Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 556/Β/26-01-2024 και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2024, προβλέπεται η σταδιακή, μέχρι το τέλος του έτους, χρήση πρότυπων καταστατικών σύστασης που θα αφορούν όλες τις νομικές μορφές που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Σκοπός της ως άνω απόφασης είναι η απλούστευση, καθώς και η συστηματοποίηση της διαδικασίας σύστασης μιας εταιρείας που ισχύει έως και σήμερα.

Η προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση καθορίζει το περιεχόμενο και τη μορφή των πρότυπων καταστατικών σύστασης των εταιρειών με πρόσθετο περιεχόμενο, των οποίων η χρήση θα είναι υποχρεωτική, θα αφορούν πλέον συνολικά δεκαεπτά νομικούς τύπους και θα είναι διαθέσιμα σταδιακά από την 1η Μαρτίου 2024 και μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), η οποία αποτελεί την πλατφόρμα ηλεκτρονικής σύστασης και καταχώρησης μιας νεοσύστατης εταιρείας.

Οι νομικές μορφές που αφορά η εν λόγω Υπουργική Απόφαση είναι οι ακόλουθες: Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Αστική Εταιρεία, Κοινοπραξία, Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού, Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία κατά Μετοχές, Αστικός Συνεταιρισμός, Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία, Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός Εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, διαθέσιμη θα είναι από 01/03/2024 η δυνατότητα σύστασης Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε. και Ε.Ε. με χρήση πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο. Από 01/05/2024 θα είναι εφικτή η με χρήση πρότυπων καταστατικών σύσταση των ακόλουθων εταιρειών: Αστική Εταιρεία, Κοινοπραξία και Ετερόρρυθμη κατά μετοχές Εταιρεία. Ακόμη, αναφορικά με τον Αστικό Συνεταιρισμό, την Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας και την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών η δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη από 01/07/2024. Τέλος, σε σχέση με τη σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και Συνεταιρισμού Εργαζομένων, διαθέσιμα θα είναι τα πρότυπα καταστατικά από την 01/10/2024, ενώ από 01/12/2024 εκείνα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Εταιρεία, την Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού.