|GR

TMT

 Υπόθεση Amazon

Αγωγή έχει εγερθεί ενώπιον των δικαστηρίων του Σιάτλ στις ΗΠΑ κατά του κολοσσού Amazon. Η εταιρία κατηγορείται ότι οι συμφωνίες που συνάπτει με τρίτους – πωλητές, τους εξαναγκάζουν να πωλούν τα προϊόντα τους μέσω άλλων διαδικτυακών εφαρμογών, αποκλειστικά στις ίδιες τιμές με αυτές με τις οποίες παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Amazon. Οι υπογράφοντες την αγωγή δικηγόροι υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική της εταιρίας δημιουργεί μονοπώλιο υπέρ της Amazon στον τομέα των διαδικτυακών αγορών και αποτελεί αθέμιτο περιορισμό του ανταγωνισμού.

 

Covid-19 και διαδικτυακή επίλυση διαφορών

Η πανδημία του Κοροναιού έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Kίνα η πανδημία προκάλεσε αύξηση των εσωτερικών διαφορών που χρήζουν αντιμετώπισης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανισμοί επίλυσης διαφορών, παροτρύνονται από την κυβέρνηση να προωθήσουν ταχέως τη διαδικτυακή επίλυση των σχετικών διαφορών. Ερωτήματα τίθενται σχετικά με το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορέσει να καλύψει και την επίλυση διεθνών διαφορών.

 

Blockchain and IoT

Αυξάνεται διαρκώς η συζήτηση γύρω από τις νέες τεχνολογίες του Blockchain και του Internet of things καθώς και της μεταξύ τους σχέσης. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας τίθεται στο προσκήνιο καθώς η μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σε δίκτυο διασυνδεδεμένων συσκευών αυξάνει την ανάγκη προστασίας επιτακτικά. Η αξιοποίηση των νέων αυτών τεχνολογιών θα ανοίξει πολλά νομικά ζητήματα τα οποία αναμένεται να διερευνηθούν από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.