GR       |

Τα νέα του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το 2020

Οι Αποφάσεις η Αρχής

1. Απόφαση 1/2020

Ο καταγγέλλων στράφηκε στην ΑΠΔΠΧ με αίτημα την αναγνώριση παράνομης επεξεργασίας, μέσω της μετατροπή της φύσης των εγγράφων και διαβίβασης σε μεγάλο αριθμό ατόμων των προσωπικών του δεδομένων, που περιλαμβάνονταν στις ιδιόγραφες διαθήκες του. Μετά τις ακροάσεις των εμπλεκομένων, η Αρχή αποφάσισε την αναρμοδιότητά της για την συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με την αρχή η αναρμοδιότητά της έγκειται στο γεγονός ότι τα δεδομένα αποτελούν περιεχόμενο δικογραφίας (νομική βάση σε αγωγή αποζημίωσης), που έχει προσκομιστεί σε δικαστική αρχή, και για την οποία αρμόδιος είναι ο δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που θα κρίνει στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αποδεικτικών μέσων και βάσει του άρθρου 9Α Σ.

2. Απόφαση 2/2020 ΑΠΔΠΧ

Η καταγγέλλουσα είχε υποβάλει στον Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΔΕΗ Α.Ε αίτημα για παροχή αντιγράφου της φυσικής και ηλεκτρονικήw επικοινωνίας τους για τη χρονική περίοδο από το 2015 έως σήμερα χωρίς να λάβει σχετική απάντηση. Στο αίτημα της Αρχής για παροχή διευκρινίσεων, η εταιρία απάντησε ότι ο έλεγχος στα αρχεία της δεν οδήγησε στην εύρεση επικοινωνίας με την καταγγέλλουσα. Σφάλμα της ΔΕΗ, ως υπεύθυνου επεξεργασίας, αποτέλεσε η μη απάντηση στην καταγγέλλουσα εντός ενός μηνός από το αίτημα της και η μη ενημέρωση, ως όφειλε, για την αδυναμία άμεσης ανταπόκρισης και τους λόγους καθυστέρησης κατά παράβαση του άρθρου 12 παρα. 3 και 4 του ΓΚΠΔ που οδήγησε στην επιβολή προστίμου ύψους 5.000€ στη ΔΕΗ

3. Απόφαση 3/2020

Ο καταγγέλλων ζήτησε να λάβει αντίγραφο από το σύστημα βιντεοσκόπησης των χώρων του Γκόλφ Γλυφάδας, που περιλαμβάνει συμβάν με εμπλεκόμενους τον ίδιο και υπάλληλο της εταιρίας, ενώ με νεότερό του αίτημα ζήτησε αντίγραφα εγγράφων, που τυχόν τον αφορούν, στα οποία δεν έλαβε απάντηση. Η επιχείρηση υποστήριξε την μη ύπαρξη ενεργού συστήματος καταγραφής και την πρόσκληση της προς τον καταγγέλλοντα για παραλαβή του εγγράφου. Η Αρχή έκρινε ότι εφαρμοστέος εν προκειμένω δεν είναι ο ΓΚΠΔ, καθώς η πιθανολογούμενη παράβαση τελέστηκε σε προγενέστερο της εφαρμογής του χρόνο, και εφαρμοστέος είναι ο ν.2472/1997 του οποίου το δικαίωμα πρόσβασης παραβιάστηκε με την πάροδο του 15ημέρου απάντησης και η παράβαση επισύρει πρόστιμο 5.000€.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ