GR       |

Νέα κίνητρα προσέλκυσης φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής

Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται το νέο νομοσχέδιο προσέλκυσης εργαζομένων και επιχειρηματιών από το εξωτερικό το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με το νέο καθεστώς, περιλαμβάνουν:

-Την υπαγωγή εργαζομένων, επαγγελματιών ή ατομικών επιχειρήσεων, σε προνομιακή φορολόγηση της τάξης του 50% των εισοδημάτων τους, επί 7 συναπτά έτη, εφόσον επιλέξουν την Ελλάδα για τη φορολογική κατοικία τους, κατόπιν δήλωσής τους, ότι θα μείνουν Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία, υπό την προϋπόθεση ότι τελούσαν φορολογικοί κάτοικοι άλλης χώρας τα 7 από τα τελευταία 8 έτη πριν από την αίτηση. Η αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας προβλέπεται να υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021.

-Την επιδότηση φόρου 50% προς εργαζομένους αλλοδαπών επιχειρήσεων του Αναγκαστικού Νόμου 89/1967, οι οποίες απολαμβάνουν ειδικό τρόπο φορολόγησης εφόσον δραστηριοποιούνται στην παροχή ορισμένων συγκεκριμένων υπηρεσιών.

-Επιπλέον κίνητρα προς εύπορα άτομα και αλλοδαπούς συνταξιούχους για να επιλέξουν την Ελλάδα ως φορολογική κατοικία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς αλλά και ενδεχόμενη επέκταση αυτού προς συγγενικό τους πρόσωπο καταβάλλοντας πρόσθετο φόρο 20.000 ευρώ ανά άτομο, εφόσον φέρουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Με την καταβολή δε αυτού του σταθερού φόρου, ο φορολογούμενος δε θα έχει άλλη φορολογική υποχρέωση για το εισόδημα που αποκτά στο εξωτερικό και θα απαλλάσσεται επίσης από φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς για τα ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Το συγκεκριμένο πλάνο θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Έλληνες που δραστηριοποιήθηκαν στο εξωτερικό, να μεταφέρουν μέρος ή το σύνολο της δραστηριότητας αυτής πίσω στη χώρα μας, επωφελούμενοι πλέον από τα φορολογικά bonus. Ιδιαίτερη ζήτηση παράλληλα εκδηλώνεται και από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς λόγω Brexit πολλές βρετανικές επιχειρήσεις, μαζί με τα στελέχη και τους εργαζομένους τους, αναζητούν νέα φορολογική κατοικία εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ