GR       |

Ρύθμιση της μικροκινητικότητας

Δημοσιεύτηκε ο νόμος 4784/2020 «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες διατάξεις», με το οποίο τίθενται οι κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται τα “Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα” δηλαδή ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, που είναι γνωστά ως αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

Με το νέο Νόμο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θέλοντας να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, με επίκεντρο τα μικρά οχήματα, επιχειρεί τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των Ε.Π.Η.Ο. Τα βασικά ζητήματα που ρυθμίζονται είναι τα εξής:

✓ Ομαδοποιούνται τα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα σε μια κατηγορία Οχημάτων που ονομάζεται ΕΠΗΟ, και εισάγονται ρυθμίσεις για την κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

– Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ/ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.

– Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ/ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.

– Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ/ώρα).

✓ Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

✓ Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όλοι οι οδηγοί ΕΠΗΟ, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στην παράδοση προϊόντων, που οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, τρίτροχο όχημα ή ΕΠΗΟ, υποχρεούνται να φορούν ανακλαστικά ρούχα που τα καθιστούν ορατά από όλες τις κατευθύνσεις.

✓ Ρυθμίζονται θέματα αγοράς όπως η κατασκευή, διάθεση και παροχή προς κοινόχρηστη χρήση των ΕΠΗΟ, η εποπτεία αυτής της αγοράς και οι υποχρεώσεις των παρόχων προς χρήση των οχημάτων αυτών.

✓ Προβλέπεται η λήψη μέτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύθμιση ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και ο καθορισμός χώρων για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ