GR       |

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 12.05 το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την «Προστασία της Εργασίας» το οποίο πρόκειται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό να ψηφισθεί εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο φέρει πλήθος αλλαγών, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

✓ Εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης» και παράνομης υπερωριακής εργασίας καθώς και της εισφοροδιαφυγής.

✓ Αυξάνεται το ανώτατο όριο στις υπερωρίες: Η υπερωριακή απασχόληση εναρμονίζεται με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους.

✓ Αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

✓ Θεσπίζονται κανόνες αναφορικά με την τηλεργασία και εισάγεται το «δικαιώμα αποσύνδεσης», δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη, για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην ΕΕ μετά την Γαλλία και την Ιταλία που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος.

✓ Ενισχύεται η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

✓ Εισάγονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

✓ Παρέχονται περισσότερες επιλογές στους εργαζομένους στη διαμόρφωση του ωραρίου τους με βάση τις ανάγκες τους.

✓ Τίθενται προϋποθέσεις όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.

✓ Θεσπίζεται η παροχή ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

✓ Προστατεύονται τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρείες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για τη συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.

✓ Προστίθενται 7 επιπλέον κλάδοι της οικονομίας, πέραν των ήδη υπαρχόντων, για τους οποίους θα υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές.

✓ Καταργείται το καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.

✓ Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ