GR       |

Άδεια διαμονής στην Ελλάδα για επενδυτικούς σκοπούς

Κατόπιν πρόσφατης τροποποίησης στις διατάξεις του μεταναστευτικού νόμου, εισήχθησαν σε αυτόν νέες εναλλακτικές δυνατότητες επενδύσεων ως μέσων απόκτησης αδείας διαμονής στην Ελλάδα, σε προσθήκη των ήδη υπαρχουσών σχετικών προβλέψεων για την απόκτηση αδείας διαμονής από ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 250.000 Ευρώ.

Εν συντομία, οι επενδυτικές επιλογές που εισήχθησαν και ισχύουν σήμερα δια της ως άνω τροποποιήσεως με το Νόμο 4605/2019, παρουσιάζονται ακολούθως:

  1. Eισφορά κεφαλαίου, ποσού 000 ευρώ, τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των α) Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και β) των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που δεν έχουν ως σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια πρέπει να εισφέρονται για την απόκτηση μετοχών στα πλαίσια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή ομολόγων, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα.
  1. Eισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) για απόκτηση μετοχών ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) για απόκτηση μεριδίων, εφόσον έχουν ως σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή και εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  1. Aγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης 400.000 ευρώ τουλάχιστον, και υπολειπόμενη διάρκεια, κατά το χρόνο αγοράς, τρία (3) τουλάχιστον έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα.
  1. Προθεσμιακή κατάθεση ύψους 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα. Η προθεσμιακή κατάθεση πρέπει να είναι ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.
  1. Αγορά μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα, αξίας κτήσης 800.000 ευρώ τουλάχιστον.
  1. Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα. Εντούτοις, το εν λόγω αμοιβαίο κεφάλαιο επιβάλλεται να πληροί ορισμένες επιπλέον προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων συνιστά και η υποχρέωση να έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του μεταναστευτικού νόμου όπως ισχύει σήμερα, στη περίπτωση που οι παραπάνω υπό 1 έως 5 επενδύσεις πραγματοποιηθούν από νομικό πρόσωπο, τότε ορισμένοι εκ των μετόχων ή των στελεχών του νομικού προσώπου δύνανται να λάβουν άδεια διαμονής σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ