GR       |

Σε εφαρμογή οι προβλέψεις του νέου Νόμου για την ηλεκτροκίνηση

Ο νόμος 4710/2020 για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αρ. 142 Α της 23/7/2020, καλύπτοντας τους αναμενόμενους βασικούς άξονες, δηλαδή αφενός την παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αφετέρου την παροχή κινήτρων για τη δραστηριοποίηση στην αγορά ηλεκτροκίνησης μέσω ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην οργάνωση και ανάπτυξή της σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, με το Ν. 4710/2020 τίθενται οι βάσεις προκειμένου:
– Να καθορισθούν οι σχέσεις μεταξύ των φορέων της αγοράς και τα θέματα λειτουργίας και υποχρεώσεων αυτών έναντι των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η δημιουργία μητρώου υποδομών και αγοράς ηλεκτροκίνησης, με υποχρεωτική καταχώριση όλων των δραστηριοποιούμενων μερών στην αγορά ηλεκτροκίνησης.
– Να θεσπιστούν οικονομικά, αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα που αφορούν την αγορά, μίσθωση και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και των φορτιστών τους, αλλά και την παραγωγή, με σκοπό την αύξηση της διείσδυσης των οχημάτων χαμηλών ή και μηδενικών ρύπων.
– Να προβλεφθεί η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φορτιστών σε δημόσιους, ιδιωτικούς χώρους και κτίρια και να ρυθμιστεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός τους.
– Να ρυθμιστούν θέματα τεχνικής φύσεως, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των εγκαταστάσεων δημόσιων υποδομών φόρτισης και ηλεκτρικής διασύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η λειτουργία συνεργείων που αναλαμβάνουν επισκευές και συντηρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, η εκπαίδευση τεχνιτών ηλεκτρικών οχημάτων και η επέκταση του αντικειμένου της άδειάς τους.
– Να επιτευχθεί η εναρμόνιση με την Οδηγία 2019/1161/ΕΕ για την προώθηση καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων οδικών μεταφορών μέσω της θέσπισης ποσοτικών στόχων στις δημόσιες προμήθειες.

Στις 7.8.2020 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, κατ’ εξουσιοδότηση του νέου Νόμου, η προκήρυξη της δράσης «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ» με αντικείμενο τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την ενίσχυση της αγοράς αμιγώς ηλεκτρικού ή υβριδικού ηλεκτρικού οχήματος εξωτερικής φόρτισης και αναμένεται πλέον η έκδοση σωρείας λοιπών υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ρυθμιστούν όλα τα ειδικότερα ζητήματα, που θα θέσουν πρακτικά σε εφαρμογή τα όσα ο νέος Νόμος προβλέπει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ